Joost HogervorstLogo Kids and fantasy

Homepage Joost Hogervorst Digital paintings by Joost HogervorstLicensingKids and fantasyPhotography by Joost Hogervorstabout graphic artis Joost Hogervorst 

Zoveel stijlen - is dat wel verstandig?
Natuurlijk niet. Een echte kunstenaar houdt het liefst bij een herkenbare stijl. Dat lukt me niet. Het gaat bij mij alle kanten op. Maar er is zoveel dat je kunt maken en op zoveel manieren, waarom zou je je dan beperken? Maar goed, echt verstandig is het niet. Dat is het ‘m ook net eigenlijk, ik gebruik mijn verstand niet maar mijn gevoel.

Techniek
De basis is in veel gevallen tekenen. Normaal gesproken werk ik op drie manieren:
1. Tekeningen op papier die ik eventueel bewerk met Photoshop. Meestal lijntekeningen die ik inscan en inkleur en van een bepaalde stijl voorzie. Het is vaak een hoop gedoe, maar je wordt er handig in.
2. Fotografie. Vaak laat ik mijn foto’s gewoon foto’s, maar ik gebruik ze ook om er een soort schilderijen, of schetsen van te maken. Dat doe ik digitaal.
3. Compleet digitaal. Duizenden uren geklungel en geëxperimenteer met Photoshop. Als je maar lang genoeg doorgaat komt er op een gegeven moment heus wel wat leuks uit.

Wat ik ook nog doe is kwaliteitsprints van mijn werk op papier laten maken. Met die prints ga ik dan soms weer met de hand aan de slag. Kliederen met verf, pastels en markers bijvoorbeeld. Hybride kunst hoorde ik laatst iemand zeggen. Die met de hand bewerkte prints scan ik soms ook weer in om ze weer digitaal te bewerken. Dan kun je ze ook weer printen en dan... In het kader van de werkverschaffing zou je kunnen zeggen. Ik word wel eens moe van mezelf, maar het is heel leuk om op verschillende manieren dingen te maken. De kunst is natuurlijk om ook als je niet met de hand werkt, het er niet digitaal uit te laten zien. Daar gaat nog een lang proces aan vooraf. Het is geheim is dat je heel veel fouten moet maken. Heel veel. Fout, na fout, ongelukje na ongelukje. Gelukkig lijk ik daar talent voor te hebben.

Achtergrond
Toen ik 17 was ging ik naar de Amsterdamse Grafische School. Daar was mijn opa ook ooit begonnen. Dat ging niet goed. Het technische deel, hele pagina´s vol strakke lijnen van 0,4 mm met verdunde plakkaatverf en een trekpen, dreef me zo´n beetje tot waanzin. Maar recIameleer vond ik een leuk vak en ik besloot dat ik HEAO Commerciële Economie zou gaan doen. Dat lukte. Ik werkte daarna voor bureaus en bedrijven. Aan de creatieve kant vooral, als copywriter, vertaler en (eindredacteur). Verkopen vind ik ondanks wat je bij een commerciële opleiding zou verwachten eigenlijk geen fluit aan. Al die targets. Het creatieve sprak me aan. Daarnaast deed ik klusjes als illustrator en ontwerper want dat kon ik ook niet laten. Toen internet begon op te komen heb ik mezelf meteen HTML en andere codes geleerd. Ik bouwde websites waarvoor ik ook de teksten schreef en de vormgeving verzorgde. Ik had bovendien een marketingachtergrond (erg handig). Toen ik gevraagd werd om te solliciteren bij Chello breedband Internet (UPC) was ik gelijk een van de eerste webeditors (internetredacteuren). Later ben ik voor ABN AMRO Digital Banking gaan werken, grotendeels als eindredacteur.

Dromen komen uit
Alles goed en wel, het tekenen bleef de rode draad in mijn bestaan. Een paar jaar geleden werkte ik nog voor de bank. Ik had leuk werk met een goed inkomen, maar plaatjes maken bleef de zuurstof in mijn leven. Dat ontwikkelde zich ondertussen vrolijk door. Mijn droom was altijd om ooit nog eens elke dag daarmee bezig te kunnen zijn. Vooral met vrij werk welteverstaan. En graag zonder financieel het schip in te gaan. Ik dacht niet dat het ooit zou gebeuren, maar het kon het opeens! Ik kan me nu volledig concentreren op mijn ´tekenwerk´ en dat is een geweldig gevoel. Neemt niet weg dat ik nog steeds 3.000 jaar nodig heb om al mijn ideeën uit te werken, maar dat is een luxeprobleem.

Werk kopen
Mijn werk wordt wereldwijd verkocht door online kunst- en postervekopers. In licentie gaat dat via agenten en websites zoals Werk aan de Muur.De goedkoopste manier is toch vaak bij de maker zelf en dat ben ik;). Bent u geïnteresseerd mijn werk, of heeft u een opmerking of vraag? Neem dan gerust contact met me op via creatis@hotmail.com.

copyright joost hogervorst